Bibliotheek op school

De bibliotheek op school is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de bibliotheek Zoetermeer en de school. De Vijverburgh had al heel lang een eigen bibliotheek. In 2015 is deze omgezet naar de nieuwe bibliotheek. Op de eerste verdieping hebben we een mooie ruimte waar heel veel nieuwe boeken staan in echte bibliotheekkasten. De kinderen maken er graag gebruik van.

Boeken mee naar huis
Alle kinderen van De Vijverburgh kunnen boeken lenen en mee naar huis nemen. Het werkt met hetzelfde uitleensysteem als de echte bibliotheek. Elke maandag- en donderdagochtend kunnen de leerlingen van de groepen 4 t/m 8 onder schooltijd naar de bieb. We hebben 2 ouders die de kinderen graag helpen. Op dinsdag is de bieb ook na schooltijd open van 14.45 tot 15.15 uur. Dan kunnen ook de kinderen van de groepen 1 t/m 3 samen met hun ouders boeken lenen. We hebben 6 grote boekenkasten en een paar kleine kasten. Er zijn veel verschillende boeken te leen: prentenboeken, boeken voor beginnende lezers, stripboeken, A-boeken, B-boeken, Engelse boeken en veel informatieve boeken.

Leesconsulent
Vanuit de bibliotheek Zoetermeer is er een leesconsulent aan onze school verbonden. Onze consulent heet Helga Fluit. Zij komt meerdere keren per jaar op school en vertelt dan in de klassen over nieuwe boeken. Ook zorgt zij, samen met de leescoördinatoren Lilian en Nathalie, voor een leuke, uitdagende collectie. Elk jaar wordt er een gedeelte van de boeken vervangen door weer nieuwe boeken. Zelf zorgt de school ook voor nieuwe boeken tijdens de kinderboekenweek.

Leesmonitor
Jaarlijks wordt onder de leerlingen van de groepen 5 t/,m 8 de leesmonitor afgenomen. Dit is een digitale vragenlijst, die door meer dan 6000 basisscholen in Nederland wordt afgenomen. Hiermee meten we hoeveel kinderen lenen op school en in de bibliotheek, wat het leesplezier is en wat leerkrachten op school aanbieden. Uit de monitor van dit jaar blijkt weer dat het leesplezier op De Vijverburgh boven het landelijk gemiddelde ligt.

Leesplezier
Leesplezier vinden we heel belangrijk op De Vijverburgh. Met onze methode leesparade besteden we daar veel aandacht aan. Maar ook doen we aan veel activiteiten mee, zoals de kinderboekenweek. Bijna alle groepen bezoeken elk jaar de bibliotheek in het stadshart. Ook komt er soms een schrijver op school. 
Met de boekenkring houden we leuke, korte activiteiten met boeken. Elke 2 weken doen we een andere boekenkringactiviteit.

 

Snel naar